Gamification wordt hedendaags steeds meer toegepast ten behoeve van onderwijs en educatie. Zo is het niet alleen leuk om nieuwe dingen te leren door het spelen van een (serious) game, leerlingen komen bovendien terecht in een controleerbare omgeving. Hierdoor is het veilig om fouten te maken en te leren zonder daadwerkelijke gevolgen. Er kan verder context worden gegeven aan theoretische vakken, waardoor het gemakkelijker wordt om de stof te begrijpen.
Wat is game-based learning?
Game-based learning. Een ingewikkelde term. Toch kan dit begrip op een makkelijke wijze uitgelegd worden. Zo komt game-based learning neer op het leren via games. Gamified leren. Ofwel: het gebruik van games of game-elementen om een leerproces toegankelijker te maken. Om doelen te behalen. En dat wordt door game-based learning leuker en effectiever. Deelnemers worden meer gemotiveerd dan ooit.
Games die impact maken
Het creëren van meer betrokkenheid, actief leren, het bijhouden van voortgang of het verkrijgen van feedback. Individueel of in teamverband. Game-based learning werkt. Niet alleen voor scholieren/studenten, maar ook voor professionals. Van klaslokalen tot bedrijfstrainingen. Hieronder worden een aantal voorbeelden uitgelicht hoe wij game-based learning toepassen in de praktijk.
- Gezondheidseducatie: drugscriminaliteit is een groot probleem in Nederland. Middels Hosselaar maken wij leerlingen/scholieren bewust omtrent gezondheidskwesties. En dan specifiek de gevaren en de gevolgen van drugs.
- Digitale vaardigheden: internet is gevaarlijk. Middels Cyber Crime worden scholieren/studenten en bedrijven bewustgemaakt van de gevaren van de digitale wereld.
- STEM-onderwijs: praktijkgerichte opdrachten door interactieve simulaties en experimenten. Met onze Zorg Escape Room wordt de praktijk tot leven gebracht.
- Ondersteuning van lesmateriaal: internationalisering door verschillende culturen tot leven te laten komen. Culture Clash is een unieke game, waarbij verschillende culturen bij elkaar zijn gebracht.
- Online cursussen: e-learning middels een spelshow. Met de Digital Solution Game hebben wij een interactieve bedrijfstraining voor de medewerkers van Ordina ontwikkeld.
Als specialist kunnen wij zeggen dat gamificatie en onderwijs hand in hand gaan. Gamedidactiek wordt daarom toegepast op elk niveau: van het basisonderwijs tot het hoger onderwijs. En dat begrijpen wij maar al te goed!
0 reacties