Jurion is een advocatenkantoor in Utrecht dat als een van de weinige advocatenkantoren gespecialiseerd is in het onderwijsrecht. Wij hebben hart voor de onderwijsvrager en hebben het recht op onderwijs van ieder kind in het achterhoofd. We staan in onze praktijk voornamelijk studenten en ouders van kinderen bij in geschillen met hun onderwijsinstelling. Jurion geeft u juridisch advies, stelt (juridische) stukken voor u op en kan u bijstaan in gesprekken met de onderwijsinstelling
-
Het kan zijn dat u niet genoeg geld heeft om een advocaat te betalen. In die gevallen is het soms mogelijk dat Jurion een ‘toevoeging’ voor u aanvraagt. Bij een toevoeging betaalt de overheid de kosten van een advocaat. U hoeft voor de dienstverlening van Jurion dan alleen een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van je eigen bijdrage berekent de overheid aan de hand van uw inkomen.
- Als u bezwaar wil maken tegen een beslissing die de school heeft genomen, moet er sprake zijn van zogeheten ‘zwaarwegende belangen’. Dit betekent dat de beslissing van de school een grote invloed heeft op uw zoon of dochter. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw kind van school wordt verwijderd.
- U heeft al bezwaar heeft gemaakt en u wil het geschil nu voorleggen aan de rechter.
- Op grond van het beleid van de Raad voor Rechtsbijstand is het niet mogelijk om een toevoeging te krijgen voor een klachtenprocedure.
-
Zeker als je nog studeert, heb je meestal niet zoveel geld te besteden. Dit kan je ervan weerhouden om een advocaat in te schakelen, terwijl het je ècht niet lukt om het probleem zelf op te lossen. Voor die gevallen waarbij het jou niet lukt om het probleem zelf op te lossen en je de hulp van een jurist nodig hebt, is het soms mogelijk dat Jurion voor jou een ‘toevoeging’ aanvraagt. Bij een toevoeging betaalt de overheid de kosten van een advocaat. Jij hoeft voor de dienstverlening van Jurion dan alleen een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van je eigen bijdrage berekent de overheid aan de hand van jouw inkomen.
- Jouw inkomen en vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) moet lager zijn dan de limietbedragen die de overheid hiervoor heeft bepaald. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en vermogen van 2 jaar geleden. De bedragen waar het om gaat zijn terug te vinden op de website van het Juridisch Loket.
- Je bent gestart met een opleiding. Helaas vindt de Raad voor Rechtsbijstand dat studenten een geschil over toelating zelf moeten oplossen. Toch kan het belangrijk zijn dat een jurist meekijkt bij een geschil over toelating. Ook hiervoor kun je Jurion benaderen.
- Je moet door de beslissing van de onderwijsinstelling studievertraging oplopen. Dit is echter al snel het geval. Als je voldoet aan de eerste twee voorwaarden, zal je daardoor voor een toevoeging in aanmerking komen.
-
Zeker als je nog studeert, heb je meestal niet zoveel geld te besteden. Dit kan je ervan weerhouden om een advocaat in te schakelen, terwijl het je echt niet lukt om het probleem zelf op te lossen. Voor die gevallen waarbij het jou niet lukt om het probleem zelf op te lossen en je de hulp van een jurist nodig hebt, is het soms mogelijk dat Jurion voor jou een ‘toevoeging’ aanvraagt. Bij een toevoeging betaalt de overheid de kosten van een advocaat of jurist. Jij hoeft voor de dienstverlening van Jurion dan alleen een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van je eigen bijdrage berekent de overheid aan de hand van jouw inkomen.
- Jouw inkomen en vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) moet lager zijn dan de limietbedragen die de overheid hiervoor heeft bepaald. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en vermogen van 2 jaar geleden. De bedragen waar het om gaat zijn terug te vinden op de website van het Juridisch Loket.
- Je bent gestart met een opleiding. Helaas vindt de Raad voor Rechtsbijstand dat studenten een geschil over toelating zelf moeten oplossen. Toch kan het belangrijk zijn dat een jurist meekijkt bij een geschil over toelating. Ook hiervoor kun je Jurion benaderen.
- Je moet door de beslissing van de onderwijsinstelling studievertraging oplopen. Dit is echter al snel het geval. Als je voldoet aan de eerste twee voorwaarden, zal je daardoor snel voor een toevoeging in aanmerking komen.
Vrijstelling of ontheffing leerplicht
Niet iedereen in Nederland valt onder de leerplicht. Het is mogelijk om een vrijstelling van de leerplicht aan te vragen. De Leerplichtwet 1969 biedt ruimte voor een vrijstelling van de inschrijfplicht als sprake is van een van de volgende gevallen:
- De jongere kan op grond van lichamelijke of psychische gronden geen onderwijs volgen;
- Er bestaan overwegende bedenkingen tegen de richting van het onderwijs dat gegeven wordt op alle binnen redelijke afstand van de woning gelegen scholen;
- De jongere is ingeschreven als leerling op een buitenlandse school en hij bezoekt deze school ook geregeld;
- De jongere leidt met zijn ouders een trekkend bestaan.
- De instelling is gesloten of het geven van onderwijs is geschorst;
- De Nederlandse overheid heeft het bezoeken van de school verboden;
- De leerling is geschorst of verwijderd;
- De leerling is ziek;
- De leerling heeft een andere verplichting op grond van zijn levensovertuiging of godsdienst;
- De leerling kan anders niet op vakantie met zijn ouder(s) door de specifieke aard van het beroep van zijn ouders(s);
- De leerling is door andere gewichtige omstandigheden verhindert om de school te bezoeken.
Dagvaarding inzake ongeoorloofd verzuim
Ook bij het ontvangen van een dagvaarding van de officier van Justitie inzake het verzuim van uw zoon of dochter of een uitnodiging om op gesprek te komen bij de leerplichtambtenaar kan Jurion u bijstaan.
0 reacties