In mijn praktijk merk ik dat, kinderen of jongeren die hoogbegaafd zijn, zich vaak “anders” voelen. Ze zijn diepe en snelle denkers, wat kan leiden tot uitdagingen zoals overprikkeling, perfectionisme, moeite met sociale verbinding of juist verveling.
Het werken bij de paarden daagt je juist uit om uit je hoofd te komen en in verbinding te komen met je lijf. Bij de paarden is leren altijd leuk! Ik werk altijd in kleine groepen, of juist 1-op-1, waardoor er altijd ruimte is voor ieder zijn persoonlijke proces. Ik voel goed aan wat ieder kindje individueel nodig heeft en stuur daar ook op tijdens de 2-daagse. Ben jij al verder in je proces? Dan krijg je bijvoorbeeld een extra taak, geef ik je wat extra weetjes over paardengedrag, kun je een ander kindje helpen of kun jij juist al met Anne het paard ophalen bij de manege. En soms is het ook juist de bedoeling om te zijn in het moment, met wat er is, ook al is het voor jou wellicht al bekend en voor anderen niet. Want dit is ook wat de maatschappij continu van je vraagt. Welke emoties ervaar je daar dan bij? Hoe voel je bij jezelf dat je boos, ongeduldig, verveeld of onrustig of overprikkeld bent? En hoe ga je daar dan mee om? Hoe kun je, met jouw talenten én valkuilen als hoogbegaafde, toch functioneren in een kleine groep, zonder dat je je onzichtbaar maakt, je overprikkeld voelt, of je juist verveelt?
Bij de paarden hoef je je niet anders voor te doen. Zij zien dingen niet als “goed” of “fout” waardoor je op een mooie manier kan leren omgaan met faalangst en perfectionisme. Paarden kijken niet naar hoe hoog je IQ bent. Zij reageren alleen op wat je voelt en op hoe je je voor doet – ben je congruent in je gedrag? Of heb je – bewust of onbewust – een masker opgezet om jezelf te beschermen? Paarden prikken hierdoorheen en vragen dus om eerlijk te zijn. Naar hen, naar anderen en vooral naar jezelf. Iedereen krijgt zijn eigen lessen bij de paarden.
Mijn praktijk bestaat ondertussen alweer 8 jaar en de afgelopen jaren heb ik al honderden kinderen en volwassenen mogen ontvangen bij de paarden, voor een 1-op-1 traject, een workshop of een 2 daagse Pony-Camping. Ik ben iedere dag weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. In mijn praktijk werk ik eigenlijk altijd met hooggevoelige kinderen, waarvan een sommige ook hoogbegaafd zijn. Ik krijg regelmatig schooluitvallers bij de paarden, en kinderen met een “label”. (welk label dan ook). Soms kunnen therapietrajecten vergoed worden vanuit PGB budgetten. Ik werk intuïtief en onderzoek altijd wat de persoonlijke valkuilen en talenten zijn. Mijn methodes zijn gebaseerd op wetenschappelijke methodieken vanuit de NLP, psychosociale paardentherapie, traumatherapie, hartcoherentie, ALMP (Anders Leren Met Paarden) en nog veel meer, maar in de basis voel ik altijd mijn gevoel. Los van het label wat gekaderd is in een hokje, hebben we allemaal zo onze uitdagingen om mee om te gaan. Daar gaan we mee aan de slag bij de paarden. Zij zien jou niet als “anders”. Bij de paarden ben je goed zoals je bent.
0 reacties